ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Οι ανεκδιήγητες και ανθελληνικές τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ όσων άφορα το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις


 

Συνέντευξη του ΥΠΕΞ στήν εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, ελπίζουμε στη διατήρηση της ηρεμίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην πάγια θέση μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της διαφοράς μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

      «Πρέπει να είναι, όμως, εξίσου σαφές ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης», σημειώνει και προσθέτει πως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να προστατευθεί και να μην θυσιαστεί στο βωμό προεκλογικών αναγκών και σκοπιμοτήτων.

      Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά αναφέρει πως θα μπορούσαμε να γίνουμε φίλοι με την Τουρκία, όμως «μία σχέση φιλίας προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη και διέπεται από πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόησης. Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία αρμονική και αμοιβαίως επωφελή σχέση καλής γειτονίας και αλληλεπίδρασης με την Τουρκία. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φιλική διάθεσή μας».

      Αναφερόμενος στη στήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, σημειώνει πως φέρει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς «το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί τον θεματοφύλακα, τον υπερασπιστή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, στα οποία η χώρα μας αποδίδει μέγιστη αξία», ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι η υποψηφιότητα της Ελλάδας θα τύχει ευρείας αποδοχής και θα στεφθεί με επιτυχία.

      Κάνοντας έναν απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας την τελευταία τετραετία, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, μέσα σε αυτή την περίοδο μεγάλωσε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» και υπενθυμίζει τις Συμφωνίες Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και τη συμφωνία με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

      «Είναι η πρώτη φορά που η εθνική επικράτεια μεγάλωσε από το 1947 με την αύξηση των χωρικών μας υδάτων, στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

      προσθέτει πως η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας όχι μόνο με χώρες παραδοσιακούς εταίρους και συμμάχους αλλά και με χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ν. Αμερικής, της Αφρικής και την Ινδία, ενώ έχει ενισχυθεί το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας με έναν τεράστιο αριθμό διμερών συμφωνιών, όπως η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία, Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

      «Πλέον η ελληνική εξωτερική πολιτική διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και συμμετέχει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων σε θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα», υπογραμμίζει.

      Αναφέρει δε πως την Παρασκευή 21 Απριλίου θα διοργανωθεί, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα συνάντηση για τη Συρία με τη συμμετοχή του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, κ. Πέτερσεν.

      Οι υποψηφιότητες της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας (2025-2026) και για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-2030), για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035) και διοργάνωση της Διάσκεψης «Our Ocean 2024» αποτυπώνουν την ενεργή και εποικοδομητική συμβολή της Ελλάδας στις παγκόσμιες εξελίξεις, αναφέρει.

      «Το καλοκαίρι του 2020 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα και για εμένα προσωπικά. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες δύσκολες στιγμές», αναφέρει.

      Όπως υπενθυμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, η θητεία του «σημαδεύτηκε από κομβικά γεγονότα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που επαναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο σύστημα και, κατ' επέκταση και την άμεση γειτονιά μας, και απαιτούν και εγρήγορση αλλά και νέους, ενεργητικούς σχεδιασμούς από πλευράς μας».

      «Και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Πετύχαμε αρκετούς από τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική, μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερους. Επιγραμματικά θα έλεγα ότι η κυβέρνησή μας έχει δικαιωθεί σε όλες τις μεγάλες εθνικές επιλογές που έκανε και ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Υπογραμμίζω και το ότι καταφέραμε να αφήσουμε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εκτός της εσωτερικής πολιτικής «τοξικότητας»», τονίζει.

      Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου υπογραμμίζει πως «το Κυπριακό συνιστά κορυφαίο εθνικό στόχο, για την επίτευξη του οποίου η Ελλάδα επιζητά μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή

 https://www.amna.gr/home/article/723584/N-Dendias-I-kubernisi-dikaiothike-se-oles-tis-megales-ethnikes-epiloges-pou-ekane-stin-exoteriki-politiki



Ο υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε μεγάλες εθνικές επιλογές που έκανε η χωρά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επί της παρούσας ανθελληνικής κυβέρνησης της Ν.Δ και ποσό μάλλον δε, επί της μέχρι τώρα θητείας του στο εν λόγο υπουργείο.

Ας δούμε λοιπόν  όλες αυτές τις μεγάλες εθνικές επιλογές της χωράς μας στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες πάρθηκαν με γνώμονα τις ανθελληνικές πεποιθήσεις ενός ανύπαρκτου υπουργείου και μιας ανυπόστατης κυβέρνησης που μονό στόχο έχουν το ξεπούλημα της ιερής μας χωράς στους παγκόσμιους δυνάστες της ΝΤΠ.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του ως άνω αναφερόμενου υπουργού για την επίλυση του Κυπριακού διαπιστώνετε, η άκρως αντιεθνική στάση του, λέγοντας ότι η βάση για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η συγκρότηση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκιάς υπό την υποστήριξη του Ελληνικού κράτους, πράγμα το οποίο μεταφράζετε ως απολυτή αποδοχή  αλλά και νομιμοποίηση του τουρκικού ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με προεκτάσεις αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό την μορφή συνομοσπονδίας.

Συνεχίζοντας ο κ. δένδιας αναφέρθηκε και στην στήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, γεγονός το οποίο είναι εκ φύσεως οξύμωρο διότι  για να επικροτεί η Τουρκιά την συμμέτοχη της Ελλάδας στο εν λόγο συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενδέχεται να υπάρχει ήδη, ένα προδοτικό προσύμφωνο μεταξύ των δυο χωρών(ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ) κάτω από το τραπέζι και πίσω από την εμφανή πολιτική σκηνή, το οποίο για να επιτευχθεί θα πρέπει η Ελλάδα να το αποδεχτεί παγκοσμίως και επισήμως, υπό την αιγίδα ενός διεθνούς θεσμού όπως επί παραδείγματι είναι το συμβούλιο ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ούτως ώστε να μην μπορεί κανένας να παρέμβει, ούτε να αναιρέσει την προδοτική αυτή απόφαση, που ενδεχομένως να άφορα την συνδιαχείριση των οικονομικών πόρων στο αιγαίο, όπου για να συμβεί, θα πρέπει ΕΛΛΑΔΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ να ενοποιηθούν ως ομοσπονδία, πράγμα το οποίο όπως αναφέραμε και πριν θυμίζει εποχές οθωμανικής σκλαβιάς.

Όλα αυτά τα ως άνω αναφερόμενα μεταφράζονται ως μεγάλες εθνικές επιλογές οι οποίες θα φέρουν ειρήνη και ευημερία σε όλους τους Έλληνες πολίτες ε ?

Όλα αυτά θεωρούνται ορόσημο ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής με στόχο το εθνικό συμφέρον ε ?

Έλληνα πολίτη ήλθε πραγματικά η ώρα να ενωθούμε ως έθνος διότι αν δεν το κάνουμε τώρα, μετά θα είναι πάρα πολύ αργά, έχουν σχεδιάσει πολύ άσχημα πράγματα για εμάς και το χειρότερο από όλα, είναι ότι τους βοηθάμε να το κάνουν, με την αμέτοχη και αδρανοποιημένη στάση μας απέναντι στα βάρβαρα και χυδαία σχέδια τους.


Μην αργείς άλλο, ενώσου με τα αδέλφια σου και θυμήσου ότι ενωμένοι δεν νικηθήκαμε ποτέ...


Έλληνα πολίτη το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά μπορούν να πάψουν να υφίστανται μόνο με μια ενέργεια η οποία λέγεται εθνοσυνέλευση όπου θα επαναπροσδιορίσει την επομένη μέρα της πολιτείας μας σύμφωνα με όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν. Σύμφωνα με αυτά τα οποία μας άφησαν οι σοφοί πρόγονοι μας ως χάρτη για να μπορέσουμε να περπατήσουμε στο παρών  μας, αναγνωρίζοντας, το τεράστιο παρελθόν , το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα να χαράξουμε το μέλλον, ένα μέλλον που θα φέρει φως, αλήθεια και δικαίο για όλους.


Συντάκτης - Υπ. βουλευτής Κέρκυρας Στέλιος Βασιλάκης


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ?



Υπουργείο εξωτερικών Ελλάδος - 
διεθνείς συμβάσεις - συνθήκη της Βιέννης 1987 - διεθνές δίκαιο - ψήφισμα 61/295 ΟΗΕ, καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 541/1983 - 550/1984 αποφάσεις ΟΗΕ για το Κυπριακό

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΟΗΕ  

 ΨΗΦΙΣΜΑ 61/295 ΑΥΤΟΧΘΩΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΟΗΕ  

 ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΙΕΝΝΗΣ  

 ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ  

 ΣΥΜΦΩΝΙΑ(ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ)ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ  

 541/1983 ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ  

 550/1984 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ  

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  

 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ(ΣΛΕΕ)2016-2017